zondag 17 november 2013

Week 3 Documentaire


14-11-2013

Vandaag zijn we begonnen met het monteren van de documentaire en de poster voor de fictie film. Eerst hebben we met Chris besproken hoe we het monteren het beste konden aanpakken.
Chris gaf ons het advies eerst een opzet te maken van wat we precies voor verhaal wilde gaan vertellen in de documentaire. Ook zei ze dat het handig zou zijn om eerst het geluid kloppend te maken en vervolgens de beelden er bij te zoeken.
We zijn dan ook begonnen met het maken van een opzet. Het verhaal van de documentaire willen we laten vertellen door Agnes via haar uitspraken. Daarom zijn we gaan kijken naar fragmenten waarin Agnes thuis geïnterviewd werd en andere stukken beeld waarvan we dachten dat ze misschien goede uitspraken van Agnes bevatte. Bij elk fragment hebben we besproken welke stukken dialoog we interessant vonden. Vervolgens hebben we besproken in welke volgorde we de dialoog wilden gaan zetten en dus het verhaal gevormd. Het einde vonden we lastig om nu al te bepalen. We denken dat dit tijdens de montage naar voren zal komen. Het was prettig om eerst een opzet te maken. Hierdoor konden we naar specifieke uitspraken in de fragmenten zoeken, zonder de gehele film uit het oog te verliezen.
Met het zoeken naar goede uitspraken van Agnes was de spotlijst erg handig. Het gaf ons een handig overzicht van de fragmenten en wat ze inhielden. Chris had ons het advies gegeven eerst het geluid van de film te doen en daarna pas de beelden. Maar aangezien we bij sommige beelden van Agnes wel het geluid synchroon wouden houden met de beelden en bij andere niet, bleek het handiger te zijn tijdens het monteren het beeld en geluid samen te bepalen. Met het kijken van de fragmenten kwam al snel naar boven wat we gefilmd hadden. Het was handig dat Robin en ik (Tessa) bij de opnames bij Agnes thuis aanwezig zijn geweest en dat wij nu samen met Ibrahim de montage doen. Doordat Robin regisseur was en ik geluidsvrouw, wisten we van veel fragmenten wat er in gebeurde en of het geluid en beeld toen goed was of niet. Het was wel weer even wennen aan het programma. Aan het begin van het semester hebben we wel uitleg over de werking van het programma gekregen. De algemene functies wisten we dan ook nog wel maar we waren bijvoorbeeld vergeten hoe het beeld van het geluid los te koppelen was. Tijdens het zoeken naar uitspraken was het fijn dat het zulke lange fragmenten waren zodat je uit één fragment veel bruikbare dialoog kon halen en je niet telkens naar het volgende fragment hoefde te gaan.
Met het samenvoegen van uitspraken merkten we dat in een uitspraak van Agnes vaak te horen is dat ze reageert op een vraag die wij gesteld hebben. Ook hoor je Robin en Jasmijn vragen stellen. We willen echter proberen niet in de documentaire aanwezig te zijn. Ook vertelt ze tussen uitspraken die we willen hebben, dingen die we niet willen gebruiken in de documentaire. Om haar toch één ononderbroken verhaal te laten vertellen, zijn we er achter gekomen dat dit erg veel knip en plak werk zal vergen. Tijdens het knippen en plakken van de uitspraken was het handig dat Asja ook in de montageruimte aan de fictie poster zat te werken. Na vele keren het zelfde stukje geluid op verschillende manieren bewerkt te hebben was het namelijk moeilijk objectief te luisteren naar of het goed klonk. Dan is het handig er iemand bij te hebben die het geluid voor de eerste keer hoort en er niet mee bezig is geweest. Ook was het weer handig voor Asja dat we haar soms konden helpen bij keuzes voor de poster.

Op een gegeven moment was het eerste stuk van de documentaire qua geluid en beeld in elkaar gezet en de fictie poster klaar. Toen hebben we besloten op te houden. Iedereen was tevreden over wat we gedaan hadden en het eerste stuk was afgerond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten