vrijdag 6 december 2013

Distributieplan Onder de Mensen

Distributieplan ‘Onder de mensen’

De contemporaine documentaire ‘Onder de mensen’ verteld een verhaal dat zich in elke straat van elke stad afspeelt. Eenzaamheid, euvel en het gebrek aan benedictie in deze vorm zijn het product van de modernisering en het gevolg van individualisering. Juist daarom is de vertelling over Agnes Guman voor ieder lid van de samenleving een interessante gewaarwording. Dit maakt ‘Onder de mensen’ even dociel als confronterend en is daarom van wezenlijke aard voor zowel jong als oud.
            Met de poster wordt direct de sfeer van de film weergegeven. Op deze manier wordt het duidelijk dat de kijker geen viering van het leven hoeft te verwachten, in tegendeel, een harde confrontatie met het leven lijkt een meer aannemelijke optie. Door de posters op te hangen in filmhuizen, bibliotheken en dergelijke openbare plekken is het in de eerste plaats mogelijk om een bepaalde naamsbekendheid te generen en wordt daarnaast al meteen een specifiek publiek aangesproken. Bij het zien van dezelfde poster op verschillende plekken met een overeenkomstige allure krijgt de film al direct een bepaalde waarde in de beleving van het beoogde publiek.
            Daarnaast zal er op verschillende websites een aantal artikelen komen met betrekking tot de film. Deze zal de cineville bevolking van Nederland wederom confronteren met de titel ‘Onder de mensen’. In een aantal interessante artikelen met onthullingen over het productieproces zal het verwachtingsvolle perspectief wat betreft de documentaire binnen Nederland alleen maar vergroot worden. Als klap op de vuurpijl zal een aantal vooraanstaande media een exclusief interview met meesterregisseur en genie pur sang Robin Zwaan mogen afleggen.

            Naast de vertoningen in verschillende filmhuizen zal de documentaire ook op de nationale televisie vertoont worden. In eerste instantie zal het themakanaal Holland Doc 24 de film een aantal maal uitzenden. Daaropvolgend zal ‘Onder de mensen’ ook op het open kanaal Nederland 2 uitgezonden worden.

maandag 2 december 2013

Publiciteitsplan documentaire Onder de Mensen

Titel: Onder de Mensen
Tagline:
Je moet iets van het leven maken. /
Agnes die iets van het leven maakt.

Dvd achterkant tekst:
Agnes Guman is een 76 jarige vrouw die in Amsterdam woont. Haar koffiezet apparaat is stuk gegaan en deze wil ze laten maken bij een Repair Café in Amsterdam. We volgen haar naar het Repair Café voor de reparatie.
De film laat een middag zien uit het leven van een vrouw die ondanks sommige beperkingen zoveel mogelijk van het leven probeert te maken. Het Repair Café blijkt hierop verschillende manieren aan bij te dragen.

TV-gids tekst:
We volgen een middag uit het leven van 76 jarige vrouw uit Amsterdam genaamd Agnes Guman. Ze gaat naar een Café Repair in Amsterdam om haar koffiezet apparaat te laten maken. Dit blijkt echter niet de enige reden dat ze naar het Repair Café gaat.



Poster documentaire: onder de mensen


Week 5 Documentaire

De laatste montagedagen voor onze documentaire zijn aangebroken. Er wordt flink geknipt in de dialogen van Agnes om onze boodschap over te brengen. De muziek was een element die moeilijk te vinden was. Het moesten tonen zijn en niet echt een nummer. Uiteindelijk zijn we voor een jazz nummer gegaan, dat wij ook bij Agnes vonden passen. 
Florianne heeft ondertussen hard gewerkt aan het distributieplan. Het was moeilijk om voor zo een korte film zo'n dergelijk plan te verzinnen. Uiteindelijk heeft Jasmijn de tagline Love is a Dangerous Game voor onze film bedacht en heeft Asja de poster gemaakt. De poster was al helemaal moeilijk omdat we hiervoor een bepaalde kennis missen qua vakgebied. Het belangrijkste was om te snappen wat een poster de potentiële kijkers mee kan geven, wat voor boodschap je ermee afgeeft. Die is geloof ik wel aangekomen! Wat ons nog rest is het perfectioneren van de documentaire en het inleveren van vele verslagen. 

Nadat de hele groep de documentaire heeft gezien samen met Chris, zijn we dit gaan bespreken welke andere keuzes er gemaakt konden worden en wat hiervan het gevolg zou zijn geweest. Het werd duidelijk dat we toch verschillende visies in de groep hebben gehad, waardoor het eindresultaat voor sommige van ons anders is geworden als we gedacht hadden. Al met al is het een erg mooie documentaire geworden welke wij als documentairemakers een boodschap hebben meegegeven. 



Publiciteitsplan Actual Love

Publiciteitsplan Actual Love

Tagline:
Love is a dangerous game

Tekst tv-gids:
Julia en Bas lijken een fijne relatie te hebben, maar wanneer Julia haar ex-geliefde achterna gaat loopt dit uit op een drama. Een wraakactie voor een onmogelijke liefde.

Tekst dvd-hoesje:

In dit spannende drama van de makers van Onder de mensen (2013) is Julia (Florianne Neerings) opzoek naar de ware liefde. Ze besluit haar vriend Bas (Robin Zwaan) thuis achter te laten en het spoor te volgen van een oude bekende. Wat begint als een spel ontwikkeld zich langzaam maar zeker tot een ware nachtmerrie. Wat is de ex van Julia met haar van plan? En zal Mark op tijd ontdekken dat er iets goed mis is?

zaterdag 30 november 2013

week 4 Documentaire

Maandag 18 november zijn we, voor ons documentaire Onder de mensen, voor de tweede keer de montagekamer ingegaan en gewerkt aan het ruwe montage. Dit hebben we gedaan door bruikbare delen te onderscheiden van de niet-bruikbare. Hierbij hebben we ook alle te gebruiken beelden met een scene volgorde op papier gezet. Dit werd later weer uitgewerkt tot verschillende onderdelen, namelijk gesprekken (het verhaal van Agnes; geluid) en beelden waarbij niet opgelet werd op het geluid, omdat het merendeel ook niet bruikbaar was of voor ons verhaal niet wenselijk.

            Op donderdag hebben we de ruwe montage verder uitgewerkt en vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het in elkaar zetten, namelijk het knip- en plakwerk van ons film, terwijl er ook aan het filmmuziek gewerkt werd. Editen van de film hebben we, net als met de ruwe montage, opgedeeld in twee delen, waarbij in deel een het geluid, het verhaal die Agnes vertelt, op het tijdlijn geplaatst werd, en vervolgens bij dit verhaal passende beelden erbij gehaald werden. We liggen tot nu toe goed op schema en meer dan de helft van de film is af.

zondag 17 november 2013

Poster Actual Love


Week 3 Documentaire


14-11-2013

Vandaag zijn we begonnen met het monteren van de documentaire en de poster voor de fictie film. Eerst hebben we met Chris besproken hoe we het monteren het beste konden aanpakken.
Chris gaf ons het advies eerst een opzet te maken van wat we precies voor verhaal wilde gaan vertellen in de documentaire. Ook zei ze dat het handig zou zijn om eerst het geluid kloppend te maken en vervolgens de beelden er bij te zoeken.
We zijn dan ook begonnen met het maken van een opzet. Het verhaal van de documentaire willen we laten vertellen door Agnes via haar uitspraken. Daarom zijn we gaan kijken naar fragmenten waarin Agnes thuis geïnterviewd werd en andere stukken beeld waarvan we dachten dat ze misschien goede uitspraken van Agnes bevatte. Bij elk fragment hebben we besproken welke stukken dialoog we interessant vonden. Vervolgens hebben we besproken in welke volgorde we de dialoog wilden gaan zetten en dus het verhaal gevormd. Het einde vonden we lastig om nu al te bepalen. We denken dat dit tijdens de montage naar voren zal komen. Het was prettig om eerst een opzet te maken. Hierdoor konden we naar specifieke uitspraken in de fragmenten zoeken, zonder de gehele film uit het oog te verliezen.
Met het zoeken naar goede uitspraken van Agnes was de spotlijst erg handig. Het gaf ons een handig overzicht van de fragmenten en wat ze inhielden. Chris had ons het advies gegeven eerst het geluid van de film te doen en daarna pas de beelden. Maar aangezien we bij sommige beelden van Agnes wel het geluid synchroon wouden houden met de beelden en bij andere niet, bleek het handiger te zijn tijdens het monteren het beeld en geluid samen te bepalen. Met het kijken van de fragmenten kwam al snel naar boven wat we gefilmd hadden. Het was handig dat Robin en ik (Tessa) bij de opnames bij Agnes thuis aanwezig zijn geweest en dat wij nu samen met Ibrahim de montage doen. Doordat Robin regisseur was en ik geluidsvrouw, wisten we van veel fragmenten wat er in gebeurde en of het geluid en beeld toen goed was of niet. Het was wel weer even wennen aan het programma. Aan het begin van het semester hebben we wel uitleg over de werking van het programma gekregen. De algemene functies wisten we dan ook nog wel maar we waren bijvoorbeeld vergeten hoe het beeld van het geluid los te koppelen was. Tijdens het zoeken naar uitspraken was het fijn dat het zulke lange fragmenten waren zodat je uit één fragment veel bruikbare dialoog kon halen en je niet telkens naar het volgende fragment hoefde te gaan.
Met het samenvoegen van uitspraken merkten we dat in een uitspraak van Agnes vaak te horen is dat ze reageert op een vraag die wij gesteld hebben. Ook hoor je Robin en Jasmijn vragen stellen. We willen echter proberen niet in de documentaire aanwezig te zijn. Ook vertelt ze tussen uitspraken die we willen hebben, dingen die we niet willen gebruiken in de documentaire. Om haar toch één ononderbroken verhaal te laten vertellen, zijn we er achter gekomen dat dit erg veel knip en plak werk zal vergen. Tijdens het knippen en plakken van de uitspraken was het handig dat Asja ook in de montageruimte aan de fictie poster zat te werken. Na vele keren het zelfde stukje geluid op verschillende manieren bewerkt te hebben was het namelijk moeilijk objectief te luisteren naar of het goed klonk. Dan is het handig er iemand bij te hebben die het geluid voor de eerste keer hoort en er niet mee bezig is geweest. Ook was het weer handig voor Asja dat we haar soms konden helpen bij keuzes voor de poster.

Op een gegeven moment was het eerste stuk van de documentaire qua geluid en beeld in elkaar gezet en de fictie poster klaar. Toen hebben we besloten op te houden. Iedereen was tevreden over wat we gedaan hadden en het eerste stuk was afgerond.